Holter TA, de tensió. 24h


El holter de tensió registra la pressió dels vasos* sanguinis sobre la sang. El metge sol·licita aquesta prova, per determinar i controlar la hipertensió arterial (un factor de risc cardiovascular) o bé per al control de la tensió arterial en ancians, embarassades…

Aquesta prova també es coneix com MAPA (Mesura Ambulatòria Pressió Arterial). Es realitza amb un “holter” i fora de la consulta, així s’abasten els ritmes corporals de tot un dia i s’eviten errors de mesurament per augment de la tensió arterial quan estem enfront del doctor (el conegut efecte “hipertensió de bata blanca”, produït per nervis o estrès).

El holter és un petit aparell compost de tres parts: un monitor que es porta en una butxaca o sobre el cinturó, una part de tela que es col·loca al braç i un maneguet que els uneix. La part de tela s’infla i desinfla, segons el programat pel metge i el monitor va registrant les tensions arterials en diferents hores.

Com funciona?

Al CMQR et col·locaran i encendran el holter. En sortir de la consulta pots continuar fent totes les teves activitats diàries.  Les instruccions són:

  • Mantingues el braç immòbil quan la cinta s’infli,
  • Evita conduir durant aquestes 24 hores,
  • Anota les hores en què menges, ingereixes algun medicament, fas exercici o et fiques al llit a dormir,
  • No mullis el holter i evita que es colpege
  • No has de retirar el holter ni per dormir.  És el metge qui t’ho ha de treure del braç.

* Hi ha tres grups de vasos sanguinis: les artèries, les venes i els capil·lars.