La salut en risc: el sobrepès

CMQR-Reus-centre-mèdic-sobrepès

A poc a poc pots anar modificant una condició de sobrepès, incorporant activitat física i canvis en la teva alimentació

El sobrepès o la predisposició a tenir-lo, pot ser degut a factors hereditaris o genètics, per mals hàbits alimentaris continuats o produir-se per altres factors: una situació d’estrès, embaràs, manca d’activitat física, etc. En l’àmbit personal, familiar i comunitari es fa necessària la prevenció i el control del sobrepès.

El sobrepès i l’obesitat, a qualsevol edat, constitueix un problema a escala mundial i és font de malalties com la diabetis i la hipertensió.   Ens predisposa a patir una malaltia cardiovascular, danys músculoesquelétics o dificultats respiratòries, entre d’altres.

El sobrepès també és la causa de la malaltia per fetge gras no alcohòlic.

Recentment, científics de l’Institute for Research in Biomedicine (IRB Barcelona) i l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), van publicar un estudi “que revela la funció preventiva de la proteïna CPEB4 contra el fetge gras no alcohòlic, una patologia del fetge produïda per l’excessiva acumulació de greixos en les cèl·lules hepàtiques amb una creixent incidència en els països occidentals”.

Hi ha molta informació sobre els riscos i danys que causen el sobrepès o l’obesitat, així com consells per prevenir-los:

El Departament de Salut, en el marc de l’Estratègia Mundial sobre Règim Alimentari, Activitat Física i Salut de l’OMS (Organització Mundial de la Salut), va desenvolupar a partir de l’any 2004 el Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS); una estratègia multisectorial que involucra escoles, instituts, centres comunitaris, ajuntaments, atenció primària, mitjans de comunicació, comerços, restauració, empreses i indústria alimentària.

Informes obesitat i activitat física:

L’informe “Tendències d’obesitat, Hàbits Alimentaris i de l’activitat física a Catalunya a partir de les enquestes catalans, il ‘Anàlisi de les Tendències de sobrepès en la infància il’ adolescència a partir d’Diverses enquestes Nacionals” – Fundació per a la Investigació Nutricional Parc Científic de Barcelona, 2009; indica en les seves conclusions que “l’augment de la prevalença d’obesitat en la població infantil i juvenil femenina i de sobrepès en el conjunt de la població del mateix grup d’edat, són fets prou alarmants”.

L’Informe 2016 sobre Activitat Física a nens i adolescents a Espanya, publicat per la Fundación para la Investigación Nutricional, analitza el «grau de compliment de les recomanacions d’activitat física i sedentarisme en nens i adolescents espanyols, realitzat segons la metodologia proposada per la xarxa “Active Healthy Kids Canada”».

Al lloc web de la Societat Espanyola per a l’Estudi de l’Obesitat (SEEDO), també hi ha molta informació al respecte i una eina per calcular el teu índex de massa corporal (pes kg / talla m2).

En CMQR trobaràs professionals que t’ajudaran en el teu esforç per millorar la teva condició física.  Consulta les nostres especialitats